שיפוץ ועיצוב הבית הוא פרוייקט כבד מכל הבחינות: תקציב, החלטות, וניהול החיים כסדרם בשעה שהבלאגן חוגג.
יש אנשים שרואים בזה תיק, אבל יש גם כאלה שנהנים מהתהליך. קבלו מספר טיפים שיעזרו לכם לצאת לדרך ולהגיע לסופה עם חיוך על הפנים.
1- הגדירו בדיוק את מטרת השיפוץ
אנשים מחליטים לשפץ ולעצב את הבית כשלנגד עיניהם סיבות מסיבות שונות. יש בתים בהם נוסף ילד חדש למשפחה, והחלל בדירה מאפשר חלוקה מחדש והוספת חדר נוסף.
יש בתים בהם המצב הפוך – הילדים עזבו את הקן והוכשרו התנאים להגדלת החללים הקודמים וניצולם למטרות אחרות.
יש אנשים שנמאס להם מהמראה המיושן של הבית והם מחפשים שינוי מרענן. יש אנשים שמרגישים שהמטבח כבר קטן עליהם והגיע הזמן לעבור למטבח בו יגשימו את שאיפות המאסטר שף שלהם.
וכולי וכולי וכולי…
במסגרת תכנון שיפוץ בית חשוב מאוד להיות מפוקסים על צורכי המשפחה והבית ועל מטרות השיפוץ, ולא להתפזר – דבר שיכול לקרות בקלות.
אם אתם מתקשים למקד את מטרות השיפוץ אל תהססו לקבל ייעוץ עיצוב פנים. לא חסר בארץ מעצבי פנים מוכשרים שישמחו לספק את השירות. ייעוץ עיצוב פנים יכול לעשות את ההבדל בין תיק מתסכל לפאן מתגמל.
2- בחירת האדריכל/המעצב/המתכנן הנכון
כאמור, יש בארץ אדריכלים ומעצבי פנים מוכשרים, אבל לא פחות חשוב מההיבט המקצועי ןמההשראה שיש בידם להעניק לכם, חשוב שתהיה לכם שפה משותפת.
תכנון שיפוץ בית הוא תהליך משותף של היכרות, במהלכו צריך המתכנן להבין את הצרכים שלכם ואת עולמכם ומתוך זה לייצר את התוצאה הטובה והנכונה ביותר עבורכם.
לשם כך דרושה כימיה – אספו המלצות על מתכננים, לפחות שלושה, וקבעו פגישה עם כל אחד בנפרד, כמובן. בקשו לראות פרויקטים שביצעו ואל תמהרו לסיים את הפגישה.
בחרו את האחד (או האחת) שהתרשמתם הן מעבודותיו והן מאישיותו, והרגשתם שנוצרה ביניכם כימיה ויש הבנה מלאה.
3- לא מתפשרים על בעלי מקצוע
בעלי מקצוע וספקי שירותים בתחום הבניה הם מסוג הדברים שאפשר להצליח איתם בגדול או לחוות נפילה שתשאיר צלקות להרבה זמן. לכן הבחירה צריכה להיעשות עם הרבה סבלנות וללא פשרות.
לא חסרים סיפורים על בעלי מקצוע שהבריזו, שלא עמדו בלוחות הזמנים ודרשו במהלך השיפוץ מחירים מופקעים בניגוד למה שסוכם ביניכם.
אחת השגיאות הנפוצות בבחירת בעלי מקצוע היא העדפת הצעת המחיר הזולה ביותר. חשוב מאוד לקבל המלצות על בעלי מקצוע איכותיים. מתכנן הפרויקט שתבחרו יוכל בוודאי לספק לכם המלצות.
ובדומה לבחירת המתכנן, מומלץ להיפגש עם שלושה קבלני ביצוע לפחות, ולסגור עם האחד שהכי הרשים אתכם מבחינה מקצועית ואישית, אפילו אם הצעת המחיר שנתן היתה גבוהה מהאחרים (במידה סבירה כמבן).
בעל המקצוע הנבחר ואנשי הצוות שלו הולכים לבלות זמן ממושך בביתכם. אתם חייבים להרגיש איתם בנוח, אתם צריכים אותם נגישים, אמינים, וכאלה שאפשר לסמוך עליהם גם כשאתם לא נמצאים בסביבה.
4- תכנון תקציבי
כבר אמרנו ששיפוץ הוא פרויקט כבד, ואין ספק שמבחינה תקציבית הוא יכול להיות מאוד כבד ומאוד מלחיץ.
במהלך השיפוץ הכסף זורם. הפיתוי ליישם רעיונות חדשים תמיד נמצא שם ומוצא את תירוצו במילים "לא משפצים כל יום", "בונים פעם בחיים" ובניסוחים כאלה ואחרים.
מומלץ ביותר להגדיר תקציב, לא להיסחף ולא לחרוג ממנו מילימטר. אחרת זה יכול להיות בור בלי תחתית שיאב אתכם פנימה.
5- חתימה על הסכם מדויק וברור, לא זכרון דברים
כשתמצאו את אנשי המקצוע שילוו אתכם במהלך השיפוץ תהיה לכם סיבה טובה לשמוח.
אבל גם כשהצעות המחיר ותחושות הבטן נותנים לכם אישור שאפשר לצאת לדרך אל תוותרו על חתימת הסכם בעל תוקף משפטי אצל עורך דין.
אפילו אם אתם מאוד סומכים על הספקים, כשהדברים כתובים אין מקום לפרשנויות ומניפולציות. הקפידו על הסכם מפורט ומדויק, הכולל תיאור של כל מה שצריך לבצע ובאילו חומרים תבוצע העבודה.
וחשוב מאוד – בחוזה החתום חייב להופיע תאריך סיום הפרויקט. יתירה מזו, הכניסו סעיף הקובע כי על כל יום עיכוב יגרע 1% לפחות מהתשלום האחרון. דבר זה,יתן לקבלן מרץ לעבוד ולסיים את העבודה בזמן.
אם בתקופת השיפוצים תתגוררו בדירה שכורה תהיה לכך משמעות רבה.
לפני השיפוץ ובמהלכו תקבלו עוד הרבה טיפים ועצות, חלקם טובים יותר וחלקם טובים פחות. אך הטיפים שהוצגו במאמר זה הם היסודות החשובים ביותר של כל פרויקט בניה ושיפוץ.
בהצלחה!